Интгервй на Живка Кехайова Разговаряме с проф. Румен Кънчев.  Проф. Кънчев

...
Интгервй на Живка Кехайова Разговаряме с проф. Румен Кънчев.  Проф. Кънчев
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев, специално за Zonanews: Русия ще се превърне вследствие на тази абсолютно безсмислена война в "парий на световната сцена"

Интгервй на Живка Кехайова
 
Разговаряме с проф. Румен Кънчев.  Проф. Кънчев е специалист по интернационална сигурност и геополитика. Защитил е два доктората: " лекар по философия " и " лекар на науките " по национална сигурност. Автор е на 8 монографии, сред които " Политиката: метаморфози на властта " ; " Защо Русия не следва западния модел народна власт. Геополитическите упоритости на Кремъл при започване на 21 век " ; " Стратегическата непоклатимост ",   " The Paradox of Russian Democracy ",   " Стратегическото съревнование при започване на 21 век " и други
 
 
Достатъчна ли е западната военна помощ за Украйна? Противовъздушна отбрана и ПРО /противоракетна/ защита, ракетите NASAMS и IRIS-T - ще съумеят ли да предотвратят ракетния гнет на Русия?
 
Въпросът, заложен по този метод е, в известна степен, неточен. Защо? Защото Западът (САЩ, НАТО, Европейски Съюз, Япония, Южна Корея, Австралия и пр.) има голямо предимство над днешна Русия. Превъзходството е икономическо, високотехнологично, в построените от Съединени американски щати и НАТО и настоящи системи за галактическо разузнаване и надзор върху галактическото пространство; във връзка с системите за ранно предизвестие за ракетно нахлуване (СРПРН); във връзка с стандартните системи за водене на война и прочие, и прочие
 
Да вземем най-прост образец. Преди 15 години Русия се опита да сътвори нов базов военен танк за водене на мощни настъпателни сухопътни интервенции ( " Армата " Т-14). Бяха прозведени 7 бройки от този танк и производството му бе прекъснато, заради съществени градивни проблеми.
 
Така войната която Кремъл води в Украйна е с танк Т 72 АБ и негови усъвършенствания. Нека напомним, че във войната през 2003 година Т-72А  бе главния военен танк на армията на Садам Хюсеин. Двете гвардейски танкови бригади на Садам тогава бяха една след друга безусловно смляни от американците в нощни интервенции, в които без принадлежности за нощно виждане и в изискванията на цялостно радоизаглушаване иракското командване по този начин и не разбра какво тъкмо се случваше...
 
Руснаците оповестиха че са построили нови изтребители СУ -35 и Миг -31, многоцелеви изстребител-прехващач със стелт технология СУ – 57 и други Те обаче не са подготвени за бойно потребление и в Украйна не се употребяват, защото не се минали сполучливо наложителните проби за въвеждането им в бойна приложимост, и несъмнено нямат нужния летателен състав и механически личен състав.
 
Същото се отнася и до стратегическата авиация. Основият съветски стратегически бимбардировач ТУ – 95 е въведен в оперативна подготвеност преди 30 години. При последната офанзива против Киев преди няколко дни бе употребен точно този бомбардировач, като руснаците са се възползвали от, сега, слабата Противовъздушна отбрана на украинците.
 
Така че в РФ на конструкторско равнище в действителност са основани нови мостри оръжие, само че към момента съветската страна и военнопромишления комплекс не са в положение да стартират серийното произвеждане на тези системи и превъоръжаването на армията с тях.

РФ обаче има нуклеарно оръжие и това е фактор, който също се регистрира при планирането на помоща за Украйна. Тя би трябвало по този начин да бъде калибрирана, че последователно съветската войска да загуби на бойното поле, без да " загуби лице ", както гласи известния израз.
 
Американците, по избрани аргументи не желаят да смачкат това, което е ситуирано като съветска войска в Украйна и не престават да базират сратегията си за помощ на Украйна върху два съставния елемент: (а) глобите и (б) сриването на интернационалния имидж на Русия, нещо за което тя самата си е отговорна на 100%.
 
Затова Западът се пробва да подкрепя Украйна по един деликатен и до известна степен ЩАДЯЩ престижа на съветското политическо управление и армията метод. Русия ще загуби тази война, само че явно  това би трябвало да стане от 22-та в света войска (тази на Украйна, според Индекса за световна мощ), а не от НАТО или американската войска.
 
Иначе казано, последователно украйнците ще получат всичко належащо с цел да победят Русия. Но те, не НАТО, не Съединени американски щати. В този смисъл, нито Съединени американски щати, нито НАТО ще водят война против Русия.
 
Какви са най-важните последствия дотук от първите 7 месеца война в Украйна?

Последиците са доста съществени и фундаментално значими. Ще посоча няколко от тях. Преди всичко, нашествието на Русия даде опция за един самобитен подем на НАТО. Оказа се, че в третото десетилетие на 21 век, т.е. тридесет години след Студената война НАТО е нужен на Западния свят повече в сравнение с бе нужен даже през Студената война.
 
Осмислянето на този факт в стратегическите документи на Съединени американски щати към този момент формулира алтернативата " Западни демокрации / автокрации ". Новата стратегическа идея на Съединени американски щати оповестена във вторник, 12. 10. 2022 година към този момент дефинира световното стратегическо пространство като спор сред автократичните режими (Китай и Русия) и западните демокрации.
 
На второ място, оказа се че съветската войска не е подготвена за продължителна стандартна война. Дори артилерийските системи на Русия отстъпват по редица съставни елементи на софистицираните и работещи с доста висока акуратност на прицелването оръдейни системи предоставени на Киев от Англия, Франция и Германия.
 
Оказва се, по този начин също, че даже в оперативно-стратегически проект, т.е. в областта на военната тактичност и тактика руснаците мощно отстъпват и сякаш не са научили нищо ново спрямо видът войни присъщ  да речем за междинния стадий на Студената война.
 
Когато в първите дни  на войната съветското командване насочи към Киев една колона проточила се по автомагистралата на разстояние 60 километра и тя заседна без да може да доближи града съвсем 7 – 8  дена, командващиият интервенцията на НАТО в Афганистан военачалник Петреъс в коментар сподели почти следното: в случай че това се бе случило на мен щях да извадя бригада дронове и за време от към 6 часа на бойното поле от съперника нямаше да остане нито техника, нито човешка мощ.
 
Трето, тази война по един доста недодялан метод покзва какъв брой слаба в софтуерно отношение е днешна Русия. В едно проучване, поръчано от английското държавно управление на група инженери и конструктори на бойна техника се показва, че при производството на най-авангардните съветски системи " Искандер М ", " Калибър ", и изключително при системите за ранно предизвестие ( " ГЛОНАС- 1 " и " ГЛОНАС - 2 " )  др. руснаците по някакъв метод са успяли да се снабдят с радари за прихващащите комплекси, осцилатори за компютърната обработка на данните, следенето и прихващането, полупроводници, чипове, проводници и още голямо количество други съставни елементи, които през последните 15 години са успяли да  закупят от английски, американски, японски и южнокорейски компании, заобикаляйки избрани правила за търговия със артикули с двойно предопределение.
 
Триста шестдесет и осем (368) детайла за посочените най-нови и водещи съветски системи оръжие се създават в Съединени американски щати, - сочи проучването, 22 детайла във Англия, по 6 в Япония и Южна Корея и прочие Това съставлява гигантско софтуерно закъснение на Русия.
 
Още по-неприятното е, че след тази война в изискванията на нови наказания, Русия на практика ще бъде откъсната с десетилетия от извършващата се сега четвърта индустриална гражданска война. Иначе казано, тя ще се трансформира в резултат на тази безусловно безсмислена война в " парии на международната сцена ", по думите на американския президент.
 
И това е петото разследване от тази тежка стратегическа неточност, която направи президента Путин. Русия ще отпадне от международното съревнование за многополюсен свят. Тя няма да бъде конкуретноспособна на Съединени американски щати и Китай в нито една от десетте области, в които през идващите 20-30 години ще се развие световното стратегическо съревнование.
 
Нещо още по-неприятно за Кремъл  и шесто като последица е, че следвайки в този момент заложения модел Русия ще се трансформира от ден на ден в младши сътрудник на Китай. Тоест, високият възторг с който руснаците желаеха преди нашествието от 24 февруари, НАТО да се изтегли в границите отпреди разширението (25 май, 1997), като това открие шир пред Русия да остане в огромната геостратегическа игра през днешния ден наподобява просто смехотворен.  
 
Как стои Европа при по този начин обрисуваните стратегически тенднеции?

В Европа се прави интензивно превъоръжаване и създаване на челен защитителен вал против Русия по остта от Балтийско до Черно море. Европейците ще употребяват тази война за няколко фундаментално значими неща. Първо, ще бъде основана нова енергийна тактика и политика в Европа, в която съветските енергоносители ще играят нощожна роля.
 
Оставена без европейските правилни и точни пазари, които в никакъв случай не са подвеждали съветските енергокомпании, Русия доста мъчно ще се върне на международната енергийна карта като фактор. Тук трендовете ще бъдат толкоз безмилостни, че самият този проблем би могъл да се отрази пагубно върху Русия освен като стопанска система, само че върху самата съветска страна.
 
Виждаме, че Путин към този момент, въпреки и несигурно, се пробва да " съблазни " още веднъж европейците като прекара през Турция съветското газово гориво, отказвайки се от Северен поток 1 и 2. Дано този път пословичната европейска алчност за лесни и бързи облаги не сработи, защото Европейски Съюз в действителност се нуждае от енергийна тактика изключваща съветските енергоносители, които при всеки комфортен случай Кремъл употребява и ще продължи да употребява като геополитическо оръжие против европейците, в случай че това му бъде разрешено.
   
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР